Senja - Reisetips og oppsummering

Senja – en nydelig perle hvor du får hele Norge i miniatyr. Her er det korte avstander mellom heftige og røffe fjellformasjoner, fjord- og kystlandskap, snaufjell, gammel furu- og bjørkeskog og myrområder. Denne øya har alt en friluftsinteressert kan ønske seg! Man får følelsen av å være virkelig "in the middle of nowhere", men samtidig er det veldig flott tilrettelagt for turisme med toaletter, utkikspunkter mm. Både ved Ersfjord og Tungeneset er det toalett langs veien. En jokerbutikk jeg var innom hadde blant annet toalett, dusj og vaskemaskin til sine kunder. De hadde utvendig vannkran til både bobil og for vanlig fylling av vann. Slike ting gjør livet til en "loffer", særdeles mye mer behagelig!

Utsikt rett i nærheten av  Hamn i Senja.

Utsikt rett i nærheten av Hamn i Senja.

478A6070web.jpg

OBS til søringer
Som er turvant vandrer i skog og mark, får man seg noen overaskelser når man kommer nordpå og skal gå tur. Visse bgreper bør man ta med en klype salt, om man kommer sørfra. Nordlendinger vs søringer har veldig forskjellig fjellterreng. Så en "enkel" topptur for en nordlending, er ikke nødvendigvis det for mannen i gata sørfra. De fleste turbeskrivelser er skrevet av toppturentusiaster som er herifra, og passer ikke nødvendigvis med opplevelsen av en tur om man er vant til å gå i Oslo-marka. 

Sørsiden av Senja

Sørsiden av Senja

Om en tur er godt opptråkket og merket, skal man og ta med en klype salt. Nå er flere av de kjente turene veldig godt opptråkket, men det er ikke nødvendigvis så godt merket som vi er vant til i marka, selvom det står "godt merket". Jeg har fått meg noen lattere og aha-opplevelser rundt dette. Nå skal det nevnes at jeg er ingen toppturentusiast, ei heller vandt med særs luftige turer.
Jeg har gått noen kjente turer i området og tenkte å dele med dere mine opplevelser fra turene: 

478A9361web.jpg

ÅNDERDALEN NASJONALPARK - ÅNDERVATNET (PS, trykk på overskriftene for mer detaljert beskrivelse av turene)
- Lengde: 6 km hver vei
- Lettgått, flatt terreng
- Tidsforbruk ca 1,5 time en vei
- Vanskelighetsgrad: Lett

478A9559web.jpg

En av mine favorittplasser på øya ble nok Ånderdalen Nasjonalpark, og turen til Åndervatnet fra Tranøybotn camping. Vikerfjell er ett fjellområde jeg syns er utrolig idyllisk, Ånderdalen minner om denne plassen, men bare med enda litt villere, vakrere og høyere fjell i tillegg! 

Turen opp til Åndervatnet er 6 km lang en vei, og går i veldig lettgått terreng. Det er en god miks av gammel furuskog, myr og fjellterreng man beveger seg i. Turen er godt merket og nesten umulig å gå feil. Når man ankommer vannet kommer man opp til en hyggelig bålplass med ved og kaffekjele til alment bruk. Det står og en superkoselig og delikat hytte fra statsskog som hvem som helst kan bruke gratis. Freia og Marta ble med oss opp på vår tur nr 2 hit, og da tok vi en overnatting her!

478A6501web.jpg

Vi gikk opp i nydelig høstvær, sola stod lavt og høstfargene på sitt fineste! Det finnes og en gamme 1,2 km fra Åndervatnet som absolutt er verdt ett besøk eller en overnatting. Det jeg umiddelbart falt for på denne plassen var at det var så utrolig bra tilrettelagt for gode friluftsopplevelser her! Underveis var det veldig hyggelige bålplasser med oppkappet ved og benker. Og statsskog koia var bare helt nydelig! 3 madrasser, gassovn med gass, en liten vedovn og stearinlys. Det var utedo ikke langt unna, og ved i vedskjulet. 
 

478A9584web.jpg
478A6343web.jpg

Ut vinduet hadde vi nydelig utsikt over det flotte landskapet, og selvom ting var tilrettelagt fikk man virkelig villmarksfølelsen, og følelsen av å være "alene". Det var utrolig koselig utover kvelden å tenne flere stearinlys og bare nyte stillheten. Man fikk en helt nydelig ro over seg her. Selvom vi ikke sov i telt, fikk man virkelig følelsen av å være i ett med - og tett på naturen. 

Utover kvelden fikk vi heftig nordlys av god skala! Som både ble nytt fra vinduet, og med kamera utendørs. Det var rett og slett helt rått! Dette er  en plass jeg virkelig ser frem til å besøke igjen på vinteren. Frihets- og villmarksfølelsen av å sitte på den hytta i mørket med stearinlys, fyre i ovnene og bare nyte stillheten. Helt nydelig! Denne plassen er virkelig verdt ett besøk!

478A9555web.jpg

SEGLA 640 moh
- Lengde: 2,1 km hver vei
- Bratt, men jevn stigning
- Tidsforbruk ca 3 timer
- Vanskelighetsgrad: Middels/vanskelig
 

478A8973web.jpg

Segla er en av Senjas mest besøkte topp. Den er kjent for være en tur med god utsikt og er veldig populær. Helt ærlig var dette ingen tur som trollbant meg overhode. Utsikten er fin - ja. Men resten av turen gav meg veldig lite. Utifra turbeskrivelsene jeg hadde lest fra turen var denne relativt "enkel". Det stemte overhode ikke overns med min opplevelse fra turen! Turen hadde særdeles jevn og veldig bratt stigning hele veien. Og på toppen var den veldig luftig, jeg ville i grunn bare fortest mulig ned igjen.

Derimot var nedstigningen som jeg gruet meg til da jeg gikk oppover, ikke så ille som jeg så for meg.  Men det føltes veldig bratt da jeg gikk oppover. Det var ett slit å gå opp, ett slit for knærne å gå ned, ett slit å skjelve på toppen av dødsangst, og føltes himla godt å komme ned igjen, si til seg selv "jeg skal aldri mer gå topptur" for så å planlegge morgendagens topptur før man la seg :p

Toppen av Segla er det høyeste punktet her. Bildet er tatt litt før og nedenfor toppen. Det går rett og slett loddrett ned i havet her!

Toppen av Segla er det høyeste punktet her. Bildet er tatt litt før og nedenfor toppen. Det går rett og slett loddrett ned i havet her!

Segla til høyre i bildet

Segla til høyre i bildet

For all del - nydelig utsikt og vakkert landskap! Veldig flott!

For all del - nydelig utsikt og vakkert landskap! Veldig flott!

TUNGENESET
En særdeles godt tilrettelagt utkiksplass med både toalett og utbygget trapp og platting ut mot svalbergene. Virkelig ett must med kamera! Plassen ligger på "yttersia" av Senja, omringet av vakre fjell. Like i nærheten finner man Ersfjordstranda som er en flott base for mange toppturer i umiddelbar nærhet. Jeg tilbragte mange overnattinger i telt her. 

Fjellkjeden i bakgrunnen er den kjente "Djevelens tanngard" eller Okshornan som de og heter. 

Fjellkjeden i bakgrunnen er den kjente "Djevelens tanngard" eller Okshornan som de og heter. 

478A6401web.jpg
478A6480web.jpg

HUSFJELLET 635 moh
- Lengde: 3,4 km hver vei
- Variert og enkelt terreng, luftig mot slutten
- Tidsforbruk ca 3-4 timer
- Vanskelighetsgrad: Middels

478A6205web.jpg

Husfjellet ble uten tvil min favoritt topptur på øya! Dette er en tur jeg ønsker å gå en gang til. For meg er selve turen nesten viktigere enn utsikten på toppen. Derfor setter jeg uendelig pris på når turen i seg selv er flott, og man i tillegg får nydelig utsikt - da blir det ikke bedre! Denne turen hadde "alt" for å tilfredsstille meg. 

478A6212web.jpg

Turen gikk i variert skog- fjell og myrterreng. Det ble litt mer luftig siste oppstigning mot toppen. Men her hadde man muligheten til å holde seg godt vekk fra kanten, så man kunne føle seg trygg likevel. Når man ankom toppen var det flere "topper" eller utkikspunkter man kunne gå ut på. Vi gikk bare ut på det ene. Men dersom man har veldig høydeskrekk har man likevel nydelig utsikt før man går ut på disse toppene. Så jeg følte det var mange valgmuligheter for å tilfredsstille både den eventyrlystne og den litt mere pinglette som meg selv! Flott tur å ha med hund på også. 

478A6228web.jpg
478A6197web.jpg
478A6265web.jpg

Dette er vel og en av de få turene jeg synes man kan gå selvom været ikke er topp mht sikkerhet. Da den er såpass "safe". Men man skal likevel alltid vise varsomhet!
 

478A6186web.jpg

Da jeg var på sørsiden av Senja, bodde jeg en god del netter på en liten odde. Jeg tror det var en slags utslippsplass for småbåter. Men her var jeg rett ved bilen, hadde havet 10 meter unna, og lyngen å sove i. Blir jo ikke bedre enn det! I tillegg var det en skikkelig bålpass nede ved sjøen. Her ble det selvsagt mekka taco på bålet! Vi leker da ikke turmat!

478A9722web.jpg

Dette er bilder fra en av mine favorittdager på denne plassen. Vi hadde nydelig solnedgang, maten smakte perfekt, og det var vanvittig koselig å sitte med bålet og skuet utover havet. I tillegg viste nordlyset seg  allerede før det var blitt mørkt. Noen dager bare klaffer alt. Dette var en slik dag.

478A9452web.jpg
478A9713web.jpg

BARDEN 659 moh
- Lengde: 7 km t/r
- Våt myr i starten, jevn stigning, delvis kløyving og luftig
- Tidsforbruk 3-3,5 t/r
- Vanskelighetsgrad: Medium/vanskelig

478A9208web.jpg

Barden er absolutt mildere enn Segla. Men jeg syns likevel dette var en krevende tur. Det var litt partier med kløyving, og tidvis og særdeles luftige partier. Jeg holdt faktisk på å snu. Men kom meg heldigvis til topps!

478A9158web.jpg
478A9181web.jpg

Sett bort i fra de luftige kløyvepartiene, var dette egentlig en veldig fin tur. Terrenget var variert og spennende. Utsikten var og veldig flott! Men for meg med hund på slep ble det litt i meste laget. Men likevel veldig glad for at jeg gjennomførte turen!

478A9153web.jpg

Etter en god topptur på yttersia, kan jeg og anbefale en tur innom "The fat cod" i Steinsfjorden. Veldig trivelig stemning i lokalene der, og god fiskesuppe!

Alt i alt, Senja er definitivt verdt ett besøk. Det kan på mange måter minne om Lofoten, bare at du får enda større variasjoner her i terreng. I tillegg er det og bedre tilrettelagt for turister, og det er generelt mindre folk. Det er ett eldorado for fotoentusiaster med majestetiske fjelltopper, nordlys og vakkert kystlandskap! Gleder meg til å ta turen igjen til vinteren! Og ps. Har jeg nevnt at jeg digger nord-norge??

Her er full reiseoversikt med overnattingssteder, turtips og masse med hos Outtt.com!

478A9823web.jpg
478A6091web.jpg